Το χαμόγελο ή ο σχηματισμός του σε κάθε πρόσωπο, είναι αναμφισβήτητα το πιο άμεσο και το πιο χαρακτηριστικό μέσο εκδήλωσης της χαράς, της ευτυχίας, της επιτυχίας {επαγγελματική, προσωπική} γενικότερα της καλής διάθεσης και συνήθως της ισορροπημένης ψυχοσύνθεσης ενός ανθρώπου. Ο καλύτερος του σύμμαχος είναι δίχως αμφιβολία μια λαμπερή και κατάλευκη οδοντοστοιχία, που θα κάνει κάθε φορά, την εμφάνιση της πίσω από την όμορφη αυτή εικόνα έκφρασης.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ανθρωπολόγοι, επιστήμονες, ερευνητές, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τους μηχανισμούς σχηματισμού του. Σε γενικές γραμμές, όταν νιώθουμε χαρούμενοι ή έχουμε βρεθεί σε μία απ’ τις “χαμογελαστές” καταστάσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως, τότε ο εγκέφαλος δίνει εντολή ώστε να “φορεθεί” στο πρόσωπο ένα ωραίο, λαμπερό χαμόγελο.

Με βάση πρόσφατες έρευνες είναι δυνατό ακόμα και να ξεγελάσουμε τον ίδιο τον εγκέφαλο μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όταν σε περιπτώσεις που δεν είμαστε χαρούμενοι ή ευδιάθετοι, προσπαθήσουμε “με το ζόρι” να χαμογελάσουμε. Ναι, “με το ζόρι”, όσο και αν ακούγεται περίεργο. Εκείνη την στιγμή οι εγκεφαλικές διαδικασίες αντιστρέφονται και το μυαλό μας “νομίζει” ότι είμαστε σε πολύ καλή διάθεση, με εμάς να καρπωνόμαστε τα όποια οφέλη από αυτή την διαδικασία.

Οφέλη που δεν μπορεί κανείς απλά να αγνοήσει και να μη λάβει υπόψη του, όπως είναι η μακροζωία, η καλύτερη υγεία, η μείωση του άγχους και του στρες, καθώς και τα “αμφίδρομου χαρακτήρα” κύματα θετικής ενέργειας που εξαπολύουμε στον κοινωνικό μας περίγυρο, όταν είμαστε ευδιάθετοι και χαρούμενοι. Τί πιο ωραίο και ουσιώδες από το να συμβάλει ο καθένας βάζοντας το δικό του μικρό “χαμογελαστό” λιθαράκι, στην οικοδόμηση ενός μεγαλύτερου κοινωνικού χαμόγελου, το οποίο θα αγγίζει όλους τους πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνιας.

Το χαμόγελο είναι ένα προτέρημα των ανώτερων θηλαστικών, που πραγματικά είμαστε τυχεροί που το διαθέτουμε σαν “όπλο” ενάντια στα στραβά, στα άσχημα που μας συμβαίνουν καθημερινά, σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα που θα μας ταλαιπωρήσουν λίγο ή πολύ, έως ότου φθάσουμε στην τελική τους λύση.

Κλείστε τώρα το δικό σας ραντεβού στην SmileWorks για ένα λαμπερό χαμόγελο!

Loading...