Αναμφισβήτητα είναι το σημαντικότερο εργαλείο του καθημερινού καθαρισμού της εσωτερικής περιοχής του στόματος μας για λευκά δόντια. Η έγκαιρη αντικατάστασή της οδοντόβουρτσας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίζει να δρα αποτελεσματικά στον καθαρισμό και στην γενικότερη προστασία των δοντιών μας, από παθήσεις όπως είναι η τερηδόνα, η ουλίτιδα κτλ.

Ποιος είναι ο βασικός λόγος για να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα ;

Το συγκεκριμένο εργαλείο καθαρισμού του στόματος μας, έχει τις λεγόμενες ίνες, μικρές λεπτές συνθετικές “τριχούλες”, των οποίων ο ρόλος είναι να καθαρίζουν τις επιφάνειες των δοντιών, αλλά και να διεισδύουν στα δύσκολα σημεία ανάμεσα τους. Οι λεπτές αυτές ίνες με το καθημερινό βούρτσισμα φθείρονται, ειδικά στις άκρες τους, κάτι που τις καθιστά στο τέλος ακατάλληλες για χρήση και επιπλέον τις ενοχοποιεί για ερεθισμούς στα ευαίσθητα σημεία των ούλων, καθώς και για φθορές στην αδαμαντίνη των δοντιών. Έτσι, λοιπόν, η τακτική αντικατάσταση της, γίνεται απολύτως απαραίτητη και αναγκαία.

Πως ξέρουμε πότε να αλλάξουμε την οδοντόβουρτσα ;

Προκειμένου να διασφαλίσουμε τα μέγιστα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην υγεία των δοντιών μας, είναι πολύ βασικό να έχουμε τη σχετική γνώση και ενημέρωση για το πότε θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση της. Οι οδοντίατροι και γενικότερα, η ιατρική κοινότητα συνιστούν να την αλλάζουμε όταν αρχίσουν οι ίνες να χάνουν το αρχικό φυσικό τους σχήμα, παίρνοντας μια κλίση προς τα έξω, απομακρυνόμενες η μία απ’ την άλλη, μειώνοντας έτσι αισθητά την ικανότητα καθαρισμού.

Ένας ακόμα λόγος που θα μας οδηγήσει στην αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας με μια καινούργια, είναι όταν έχουμε περάσει ένα κρύωμα, γρίπη, στοματίτιδα, ουλίτιδα ή άλλη ασθένεια. Μπορεί μεν να την ξεπλύνουμε καλά, είναι όμως πιθανό αρκετά μικρόβια να παραμείνουν επάνω στις ίνες τις, καραδοκώντας υπομονετικά για να πραγματοποιήσουν την επόμενη επίθεση τους.

Αν τυχόν χρησιμοποιηθεί ή διαπιστώσουμε ότι έγινε χρήση της από άλλο άτομο, πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεση αντικατάσταση της. Είναι από τα πιο προσωπικά αντικείμενα και δεν πρέπει να δανείζεται σε καμία περίπτωση. Ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων από το ένα στόμα στο άλλο είναι κάτι παραπάνω από πιθανός, οπότε ο δανεισμός της είναι μια πράξη που θα πρέπει να αποφεύγεται δια ροπάλου.

Το ιδανικό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να αντικατασταθεί από μια καινούργια, κυμαίνεται ανάμεσα στους 3 με 4 μήνες από την πρώτη της χρήση. Δεν είναι απαραίτητο να παρουσιάσει εμφανή σημάδια φθοράς για να την αντικαταστήσουμε. Ακόμα και αν δεν φαίνεται με το μάτι, οι ίνες και τα άκρα τους σίγουρα θα έχουν υποστεί φθορά, λόγω της καθημερινής εντατικής χρήσης.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι η οδοντόβουρτσα σας φθείρεται αρκετά γρήγορα, είναι πολύ πιθανό να την χρησιμοποιείτε με λάθος τρόπο ή ακόμα και η δύναμη που εφαρμόζετε κατά το βούρτσισμα να είναι υπερβολική, επιταχύνοντας έτσι την ανάγκη για αντικατάσταση. Απ’ την άλλη αν περάσουν 6 μήνες και περισσότερο και η εικόνα που σας δίνει, είναι όμοια με μιας αντίστοιχης καινούργιας, ίσως δεν πραγματοποιείτε τακτικό καθημερινό βούρτσισμα ή ο χρόνος που αφιερώνετε σε αυτό, είναι απλά ελλιπής.

Διαβάστε για τη σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας σε 4 μόλις βήματα ή 5 tips για τη σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας !

Κλείστε τώρα το δικό σας ραντεβού στην SmileWorks!

Loading...